Messen slijpen
Alleen met scherpe messen kan men klauwen goed bekappen, een scherp mes is altijd nodig zelfs bij het gebruik van een klauwenfrees. Nieuwe messen worden nooit scherp verkocht,sommige modellen zijn slechts voorgeslepen. Voorgeslepen messen (bv :Aesculap VC 320 en 321 of GDS L en GDS R) hebben al een sterk verdunt snijvlak wat het slijpen erg vergemakkelijkt en de messen ook langer scherp houdt.
In het onderstaande gaan we uit van het slijpen van voorgeslepen messen.
Benodigdheden voor het slijpen:
– Dubbele slijpmachine
– Rubber slijpschijf korrel 120
– Vilt polijstschijf of Lappenschijf
– Voorlooppasta
De messen worden op de rubber slijpschijf geslepen en wel alleen aan de binnenkant van het mes, de achterkant dient altijd vlak te blijven en daarom komen we hier met slijpen niet aan. Het slijpvlak proberen we zo lang mogelijk te maken zodat het mes makkelijk snijdt. Zorg dat het mes niet te warm wordt, d.w.z. blauw wordt, want dit vermindert de kwaliteit van het staal. Een goede kwaliteit mes (rvs J2 staal) vonkt bij het slijpen bijna niet. Niet rvs messen vonken erg en er wordt ook veel materiaal weggeslepen bij het scherpen. De boog van het mes wordt het makkelijkst aan de buitenzijde geslepen, door ze tegen de zijkant van de schijf te houden.
Na het slijpen worden de messen afgebraamd op de vilt- of lappenschijf. Daarvoor wordt eerst slijppasta op de schijf aangebracht. Door het mes zowel aan de voor- als de achterkant over de schijf te halen wordt het braampje weggeslepen en krijgt men een vlijmscherp mes. Als men goed kijkt kan men bij het afbramen de braam van het mes af zien lopen.
Een scherp klauwbekapmes kan men voorzichtig op een vingernagel testen; zonder druk moet het er zo in gaan staan dat het er niet afglijdt, ook moet men er zo de haren van de armen mee kunnen scheren. Scherp houden door een oude tepelvoering of stuk tuinslang om het mes te doen.